Ex Tempores årsfest firas traditionellt i mars.

 

Frågor och svar

Varför årsfest?

En årsfest firas föreningens födelsedag till ära. Det brukar vara ganska kul att delta i en årsfest. Vi äter, dricker, sjunger och njuter av varandras sällskap. Dessutom får man en chans att öva på vett och etikett i en lite mer avslappnad miljö.

Vad händer på en årsfest?

En årsfest består oftast av tre delar; Solenn akt, Bankett och Nachspiel.

Solenn akt är den del där andra föreningar får framföra hälsningar och överräcka eventuella gåvor. Den kan ordnas antingen som dagstillställning eller strax före banketten. Den kan även lämnas bort helt och hållet.

Banketten är en tre rätters måltid. Under banketten äter, dricker och sjunger man, utom då någon håller tal eller uppträder med någonting. I slutet av banketten blir det dans.

Nachspiel är lika med efterfest.

Förutom dessa tre delar brukar det ordnas sillfrukost dagen efter festen.

Hur beter man sig på akademiska tillställningar?

Det är viktigt att komma i tid, eftersom festen börjar exakt den tid som anmälts på inbjudan. När man anländer till festsalen, gäller det att hitta sig själv på sittplaceringskartan och gå till sin plats. Det är viktigt att man inte sätter sig ned innan festens värdinna gör det.

Under banketten är det viktigt med vett och etikett. När någon håller tal eller uppträder, är man tyst, oberoende av hur långtråkigt det kan bli. Man äter och dricker inte heller under tal och uppträdanden. Inga telefoner ska synas eller höras under festen. Det är lämpligt att börja äta när alla i bordet har fått sin mat. Vid varmrätten räcker det dock att det närmaste bordssällskapet har fått sin mat.

Man får inte avlägsna sig från festsalen när som helst. Under tal eller uppträdanden är det inte lämpligt att avlägsna sig eller anlända till salen, utan då blir man och väntar tills programpunkten är slut.

Till kavaljerens grundetikett hör att öppna dörren för damen och att hjälpa henne med ytterrocken. När man sätter sig drar kavaljeren ut stolen för bordsdamen. Bordsdamen sitter alltid höger om kavaljeren.

Vad ska man göra när man behöver gå på toaletten?

Det enklaste sättet att undvika en situation som denna är att komma i tid så att man hinner fixa sig innan festen börjar. Konferenser (pauser) finns till för att man inte ska behöva avlägsna sig under festmåltiden. Om man trots detta absolut behöver avlägsna sig från bordet under festen, bör man göra det diskret vid en lämplig tidpunkt (det vill säga inte under en programpunkt).

Hur ska man klä sig till en årsfest?

Årsfest är en students finaste fest, och klädseln ska vara därefter. Klädkoden på en bankett innebär aftonklänning för damer och frack för herrar. Herrar kan även bära mörk kostym. Damerna bör ha axlarna täckta ända tills man sätter sig till bords. Axlarna kan täckas t.ex. med sjal, bolero eller annan festlig jacka.

Till festdräkten bär man band som visar vilka organisationer man tillhör. Dessa band kan vara kårband, nationsband och specialföreningars band. Enligt etikettregler bär man högst tre band samtidigt, och de ordnas i värdighetsordning, så att kårbandet kommer överst, sedan nationsbandet och lägst föreningsbandet. Herrar bär banden under västen snett från höger axel till vänster sida, så att banden går mellan andra och tredje knappen på frackskjortan. Damer bär banden som rosett vid vänster bröst eller som ett långt band. Det långa bandet får inte bäras över bara axlar.

Ex Tempore har ett grönvitt band som går att köpa för en euro per meter.

Om lämplig alkoholkonsumtion

En bankett innehåller så pass många procent att du oundvikligen känner dig lite tipsy vid den första programpunkten. Därför rekommenderar vi att du anländer till festen någorlunda nykter, så att ditt framträdande i middagsbordet inte spårar ur. Det går att köpa mera förfriskningar under festen. Egna drickor är strängt förbjudna.

Hur mycket pengar går det åt?

Budgeten för en årsfest varierar från person till person, men middagen betalas på förhand och brukar kosta 75-100 €. Dessutom kan man sätta pengar på en hel del annat, t.ex. taxi, mera dricka eller eventuell garderobsavgift på efterfesten.

Behöver man stressa över årsfesten?

Nej. Enligt rykten är stress dåligt för frisyren. Ofta blir nya årsfestdeltagare förvånade över hur avslappnad stämningen är på årsfester. Det viktigaste är att ha det roligt!